Nieuws

Explosieve toename hacks en datadiefstal volgens rapport AP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met maar liefst 30% ten opzichte van vorig jaar. Datadiefstal is vaak te voorkomen door een betere beveiliging. Dat blijkt uit de ‘Rapportage Datalekken 2020’ die AP-voorzitter Aleid Wolfsen vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Steeds vaker krijgt de AP meldingen van hacking, phishing of malware. Dat persoonsgegevens steeds vaker het doelwit zijn van criminelen is zeer verontrustend. Want door diefstal van persoonlijke – en vaak gevoelige – informatie kunnen mensen veel schade ondervinden. Bijvoorbeeld als criminelen de persoonsgegevens gebruiken voor identiteitsfraude of oplichting. Dergelijke oplichting kan bedrijven jarenlang achtervolgen en de schade kan tot in de duizenden euro’s lopen.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 90% van alle kwaadaardige software het netwerk binnen komen via onbeveiligde DNS-verbindingen. Digitale gevaren zitten vaak verborgen in op het oog onschuldige applicaties, documenten en websites

De kans op een ransomware of gerichte phising aanval verklein je door actief een reputatiecheck te doen van websites die worden opgevraagd door je werknemers. Hiermee voorkom je dat de malware het netwerk binnenkomt en blijf je internetcriminelen een stap voor.

Meer weten hoe Secutec je kan helpen met het voorkomen van digitale aanvallen? Stuur ons hier een bericht voor een kennismaking

Lees hier het rapport datalekken 2020 van de Autoriteit Persoonsgegevens